13 lutego 2009

Kulinarnie



Gotuje się....



Dzisiaj piękna zimowa pogoda.
W taki dzień chce się zjeść coś kalorycznego i gorącego! na takie zimowe wietrzne dni mam swoją ulubioną potrawę. Jest to czeski knedel.





Przepis zaczerpnięty z gazetowego forum "Galeria potraw" i podany przez l.e.a w tym wątku:
http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,73567142,73567142.html
Jest to najlepszy, najprostszy i najsmaczniejszy przepis na czeski knedel:

Składniki:
450 g mąki tortowej
2-3 bułki świeże
1 jajko
200 ml mleka
10 g drożdży lub połowa proszku do pieczenia ( ja robię wyłącznie na proszku )
sól

Do mąki dodać drożdże lub proszek do pieczenia, wlać mleko o temperaturze pokojowej
z rozbełtanym w nim jajkiem, dodać szczyptę soli i zagnieść ciasto. Bułki pokroić w
drobną kostkę i dodać do ciasta ( często bułki są dosyć spore i bywa ,że wystarcza 1,5
bułki ), ponownie mocno razem zagnieść. Ciasto odstawić na 40min.
Z ciasta "wymodelować" 2 szyszki spore i wrzucić do wrzątku, gotować 25min.
Po wyciągnięciu kroić plasterki grubości kromki chleba i podawać z kapustą, sosami,
mięsem i gulaszem - NIGDY NA SŁODKO !!!
Niezjedzoną część knedla wstawić do lodówki, podgrzewać tylko na parze , Ważne: nie
przejmować się zbytnio wyglądem knedla . ;)


Knedel podaję z "gulaszem" czyli sosem z mielonego wołowego mięsa. Do tego wyśmienicie pasują wszelkie pikantne marynaty lub ogórki kiszone.
To co zostanie równie dobrze smakuje po odsmażeniu na maśle (bez sosu)!!

Ugotowane i pokrojone w kromki











Z sosem, gotowe do jedzenia!












Zdjęcia oczywiście nie najładniejsze, ale ja nie potrafię zrobić ładnego zdjęcia!! Mimo wyglądu potrawa jest bardzo smaczna i prosta w wykonaniu! Bardzo polecam!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz