26 lutego 2009

Bogracz

Bardzo dobre danie jednogarnkowe.
Składniki:
Po pół kilograma : dobrej wołowiny, cebuli, papryki i ziemniaków, oraz pół łyżeczki kminku, 2 łyżeczki słodkiej papryki, pieprz i ostra papryka do smaku, łyżka koncentratu pomidorowego, puszkę pomidorów i czosnek i duży garnek.

Na oleju szklimy cebulę, dorzucamy pokrojoną w kostkę wołowinę i chwilę smażymy, dodajemy kminek, pieprz, słodką i ostrą paprykę, podlewamy ciepłą wodą i oddalamy się do bardziej ulubionych zajęć!
Po mniej więcej dwóch godzinach, wracamy do kuchni i do gara dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, koncentrat pomidorowy, pomidory (wyciągnięte z puszki, hihihiiii) i pokrojone w kostkę ziemniaki. Sprawdzamy poziom wody na Odrze, jeżeli stan wody jest niski, to do gara dolewamy ok. pół szklanki wody. I znowu oddalamy się do innych zajęć. Od czasu do czasu można zamieszać w garze, byle nie często, bo przecież są inne ciekawsze zajęcia! Po mniej więcej pół godzinie wracamy i bierzemy się do roboty! Wyciągamy dwa jajka, mąkę i sól i robimy gęste lane ciasto, gotujemy je w osobnym garnku. Ugotowane kluseczki, sól do smaku i przeciśnięty czosnek dorzucamy do garnka z bograczem i gotujemy razem jeszcze około 10 minut.
A potem....
1. jemy do wypęku, bo pyszne
2.zapraszamy przyjaciół, bo za dużo wyszło,
3.zamrażamy, żeby mieć na zaś
4.lub wywalamy, bo niejadalne
Smacznego!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz